Kdo si dnes dokáže představit svět bez čokolády? Jen málokterý z nás. Avšak není tomu tak dlouho, co jsme mohli začít brát čokoládu jako samozřejmost. V r. 1519 španělský dobyvatel Hernando Cortéz objevil tajemství nápoje vládce Aztéků. Nápoj byl tmavý, hořký, z vysoce ceněných kakaových lusků. Za 100 kakaových lusků se v té době dal koupit jeden zdravý otrok. Už to napovídá, proč Aztékové drželi tmavý nápoj v tajnosti před celou Evropou. V 16. st. se uskutečnila snaha dovézt z Mexika do Španělska 200 tun kakaových lusků, nicméně několik lodí bylo zajato a tajemství po 100 letech prozrazeno. V průběhu 17. st. se s kakaem seznámil zbytek Evropy. Nejvíce ho opěvovalo Holandsko, Švýcarsko, Anglie, Belgie, … Až do 19. st. se čokoláda konzumovala jako nápoj, ale už s přidáním cukru či mléka. Ovšem vždy jako tekutina. Je tomu teprve cca 150 let, kdy lidstvo přišlo na bonbóny, tabulkové čokolády – přesně tak, jak je nám známa čokoláda dnes.
Kakaové boby jsou výchozí surovinou na výrobu čokolády. Většina z nás vnímá čokoládu jako nutné nezdravé mlsání – nutné proto, že čokoláda tvoří až 1 % spotřeby potravin západní civilizace, avšak s kakaovými boby je tomu diametrálně jinak. Kakaové boby se řadí mezi SUPER FOOD a jejich vlastnosti jsou nezanedbatelné.
Cítíte se dobře po pozření čokolády? Čokoláda je již ředěna, vyzkoušejte, jak na vás zapůsobí čisté kakao – neředěná čokoláda.
Chuť syrového nepraženého kakaa někdo kdysi nazval tou nejčokoládovější čokoládou. Toto přirovnání je maximálně výstižné. Při prvním okusení budete cítit silnou výraznou čokoládovitost, avšak beze stop sladkosti. Toto první setkání automaticky vybídne člověka k další ochutnávce. Sekané kakaové boby jsou na skus měkké podobně jako lískové oříšky. Neškodí zubům a v menší míře jsou vhodné i pro děti. Na kakaové boby si člověk zvyká postupně během jednoho 50g balení. Mnohým lidem schází enormní sladkost čokolády, avšak po zkonzumování sáčku, po okusení všech vlastností bobů, se již žádná čokoláda nebude zdát dost čokoládová…
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích kakaových bobů na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích nebo v herbáři.
Tradiční užití:
Kakaové boby, jak již bylo zmíněno, lze konzumovat namísto čokolády jako pochutinu. Je vhodné je využívat při vaření, pečení, přípravě dezertů, nápojů či zkusit vyrobit vlastní domácí čokoládu. Kakaových bobů nesníte tolik jako sladké čokolády, okamžitě navozují pocit sytosti.
Nutriční hodnoty:
|
Nutriční hodnoty ve 100 g
|
Energetická hodnota
|
1 943 kJ/464 kcal
|
Bílkoviny
|
14,29 g
|
Tuky
|
39,29 g
|
- z toho nasycené mastné kyseliny
|
24,43 g
|
Sacharidy
|
39,29 g
|
- z toho vláknina
|
32,1 g
|
- z toho cukr
|
0 g
|
Sodík
|
0 mg
|
Zěmě původu: Pobřeží slonoviny