Domácí ruční lis na olej PITEBA

Action Tip
 
Kód produktu 65
Kategorie Domácí medicína
Dostupnost Skladem
Běžná cena 2 990 Kč
Ušetříte 40 Kč   (1 %)
Cena vč. DPH 2 950 Kč

Počet (ks)

Doprava zdarma
 
 
Vyrobte si doma vlastní čerstvý, za studena lisovaný panenský lněný olej, kokosový či mandlový nebo třeba sezamovou pastu případně burákové máslo. Představuji vám osvědčený ruční list na olej a pasty ze semínek holandské značky Piteba.

Listujte si panenský olej doma! Bez chemie, bez éček, konzervantů a jen tolik, kolik potřebujete. Vždy čerstvý a zdravý olej.

Ruční lis na studené lisování oleje. Ideální pro domácí využití, pro výrobu vlastního nerafinovaného oleje z olejnatých semen.

Rozměry: 20x13x6 cm
Váha: 2,3 Kg

Náš tip na přiobjednání: Lněné semínko 3 Kg

Pozor: nyní nabízíme nově také elektrický lis na olej

Výkon lisu na olej v závislosti na typu semínka (z materiálů výrobce, skutečná výnosnos závisí od použité odrůdy, vlkosti semena a dalších okolností)

Druh semínka % celkem oleje v semenu
% extrakce oleje
% účinnost extrakce
množství oleje za hodinu v gramech množství oleje za hodinu v litrech zpracováno semínka za hodinu v kg
Mandle 65 58 89 1249 1.40 2.2
Babassu 73 62 85 1227 1.36 2.0
Bukvice 38 29 77 501 0.56 1.7
Kakaové boby 57 37 65 1158 1.29 2.5
Kokos 68 59 87 1839 2.04 3.1
Lískový ořech 68 55 81 1328 1.47 2.4
Konopné semínko 34 23 68 1095 1.21 4.8
Lněné semínko 40 34 85 1855 2.10 5.4
Palma olejná 68 46 68 1280 1.42 2.8
Podzemnice olejná 57 40 70 1468 1.65 3,6
Perila křovitá 40 35 88 805 0.9 2.6
Loupené piostácie 50 44 87 712 0.8 2.0
Tykvové semínko 46 39 86 570 0.63 1.5
Řepka olejka 44 33 75 1524 1.69 4.5
Sezam 60 46 77 1738 1.93 3.8
Slunečnice 45 35 80 1200 1.33 3.5
Vlašský ořech 71 63 89 894 1.00 1.4

Otázky a odpovědi

Zvládne lisování na lisu Piteba i žena?
Ano, zvládne, i když samozřejmě je rozdíl mezi jednotlivými typy semen. některá mohou být tvrdší, jiná lehčí. Třeba lněné semínko dá docela zabrat, naopak dýňové jde snadno. Často je to ale i o vlhkosti res. vysušení semen. Chce to trochu experimentovat nejen s tím, ale i s plaínkem, který zahřívá tělo mlánku. Zkuste se podívat na druhé video, zde právě předvádí žena výrobu za studena lisovaného oleje z konopných semínek.

Říkáte, že jde o lidování za studena, proč tedy lamopvý olej a plamen pod tělem lisu?Oleje se lisují za studena, horka anebo se extrahují rozpouštědly. Lis na olej Piteba je mechanický lis, jakýsi mlýnek, který lisuje za studena. Určité provozní teploty je ale třeba dosáhnout, aby se odloučil olej od sušiny. Jinak vám z mlýnku poleze pasta (třeba burákové máslo nebo sezamová pasta). Lisování za horka funguje na bázi vysokého zahřátí plodiny, kdy se tato rozemele a spaří horkou parou nebo opraží. Vysoká teplota tukové buňky otevře a olej vyteče. Ze zbytků (pokrutin) se dělá méně kvalitní stolní olej. Olej lisovaný za tepla není poživatelný přímo, protože páchne. Je potřeba ho ještě rafinovat. Naopak olej z lisu Piteba je jedlý a voňavý ihned po vylisování. Samozřejmě, že v něm jsou určité malé částečky a zbytky (podobně jako třeba usazeniny z čerstvě lisovaných ovocných džusů). Pokud techy chcete mít olej absolutně čistý a prostý těchto zbytků, stačí ho nechat odstát jeden dva dny, usazeniny klesnou amáte k dispozici čistý a voňavý olej pro přímou konzumaci. Osobně ale málokdy odolám a olej si dávám ihned po vylisování. 

Na jaká semínka se lis na olej hodí?
Téměř na každé, které vás napadne. Lze tak doma vyrábět lněný olej, kokosový olej, olej z mandlí, konopí, slunečnicový olej, olej z vlašského ořechu, lískového ořechu, olej z dýňových semínek, ze semínek révy vinné, sezamu, řepky, podzemnice olejné a další. Lze na ní s úspěchem vyrábět i burákové méslo nebo třeba sezamovou pastu.

Jak se lis čistí?
Jako jakýkoli jiný mlýnek, třeba na mák nebo karbanátky. Vřeteno (šroubovice) na lisování je z kvalitního nerezového materiálu, které vymontujete a omyjete běžným saponátovým prostředkem. Před použitím je dobré některé části promáznout rostlinným olejem. Jak se to dělá, uvidíte na prvním z videí v druhé záložce.
Další podrobné informace a rady z praxe (sami lis používáme) najdete v našem detailním návodu na použití, přiloženém k objednávce.

Kolik oleje lze lisem zpracovat?
Kolik vám síly stačí:) Obecně lze za hodinu zvládnout něco mezi litrem až dvěma litry oleje. Více viz tabulka. Lisování za studena si vyžaduje pomalejší otáčky, cca 35 - 50 za minutu, takže není vhodné kombinovat stroj s výkonějšími pohony, než je lidská ruka (například vrtačka:)). I když už jsme viděli i instalaci připomínající spíše spinningové kolo, kde se využívalo sice stále lidského pohonu, ne však rukou, ale nohou...

Co když budu chtít vyrábět větší množství oleje, než jen pro osobní spotřebu (malovýroba oleje)?

Pokud nepřemyšlíte přímo o velkoprůmyslové výrobě, kde se lisy pohybují ve statisícových či milionovách částkách, pak vám můžeme nabídnout elektrický domácí lis na olej Golden Glow.

Zajímavou recenzi si můžete přečíst zde.

Instalace a použití lisu na olej, výroba oleje z konopného semínka


Ukázka instalace a použití ručního lisu na olej Piteba


  • Odpovědět 12.1.2014 15:10 | Miloš
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak hodně se asi olej zahřeje, a jestli je možné lisovat za studena? Ptám se proto, jestli tento olej splní požadavek jako raw, tedy, že během výroby není překročena teplota 40°C. Děkuji.

    • Odpovědět Teplota při lisování
      12.1.2014 16:38 | Mgr. Michal Kubíček
      Bez zahrátí u řady semen olej neoddělte od zbytku (sušiny). Patrně narážíte na tzv. lisování za studena a za tepla. Lis na olej Piteba je mechanický lis, jakýsi mlýnek, který lisuje za studena. Určité provozní teploty je ale třeba dosáhnout, aby se odloučil olej od sušiny. Jinak vám z mlýnku poleze pasta (třeba burákové máslo nebo sezamová pasta). během lisování na Pitebě dochází primárně k zahřátí části tělesa lisu, nedaleko štěrbiny, kde odkapává olej. Je zahříván teplem z hořícího knotu, takže je těleso zahříváno vyšší teplotou, než 40 st. Naopak lsování za horka funguje na bázi vysokého zahřátí plodiny, kdy se tato rozemele a spaří horkou parou nebo opraží. Vysoká teplota tukové buňky otevře a olej vyteče. Ze zbytků (pokrutin) se dělá méně kvalitní stolní olej. Olej lisovaný za tepla není poživatelný přímo, protože páchne. Je potřeba ho ještě rafinovat. Naopak olej z lisu Piteba je jedlý a voňavý ihned po vylisování.

  • Odpovědět Teplota oleje při zpracování
    6.1.2014 20:32 | Magda Heligar
    Dobrý den, ráda bych věděla, jak lze zjistit, zda se olej během zpracování neznehodnotí příliš vysokou teplotou? 1. Jaké se dosahuje teploty během zpracování u různých semen? 2. Je zapotřebí vždy přihřívat? 3. Jaká mezní nejvyšší teplota, aby se účinné látky v oleji zachovaly? Děkuji, MH

  • Odpovědět Doporučuji
    12.6.2013 16:51 | Janko
    Koupil jsem lid u vás a jsem naprosto spokojený, po prvotních experimentech na pitebu nedám dopustit. Čerstvý ojel to nejde absolutně srovnávat s tím, co se prodává v obchodech a dokonca ani ty se zdravou výživou.

    • Odpovědět Re: Doporučuji
      13.10.2013 18:46 | Markéta
      Zdravím, tento výrobek mě hrozně zaujal. Chtěla bych se zeptat, jakou mají oleje asi trvanlivost? Kde je skladujete?

      • Odpovědět Re: Doporučuji
        13.10.2013 21:22 | Mgr. Michal Kubíček
        Záleží olej od oleje. Například lněný olej se obecně doporučuje spotřebovat do cca 2 - 3 týdnů od výroby, proto je vhodnější ho dělat právě doma. Skladování pak je ideální v chladu, ale ne zimě a bez přístupu světla (tmavá skleněná lahev atd.)

Přidat komentář